2017 Dünya Takımlar Şampiyonası’nı Beşinci Tamamladık!
Bugün TSİ 11.00'de başlayan 9.tur maçlarıyla sona eren 2017 Dünya Takımlar Şampiyonası'nı milli takımımız, son turda Belarus'a 2,5-1,5 kaybetmesine karşın ABD ve Ukrayna gibi satranç devlerinin önünde 10 puanla 5. sırada tamamlayarak büyük bir başarıya imza attı! Takımımız böylece aslında Olimpiyat'ta elde edilen altıncılığın da İsviçre Sistemi kaynaklı tesadüfi bir derece olmadığını ve milli takımımızın yükselen satranç seviyesinin bir göstergesi olduğunu herkese kanıtlamış oldu. Dragan Solak, Mustafa Yılmaz, Emre Can, Vahap Şanal, Batuhan Daştan ve kaptanımız Krasenkow en büyük övgüleri hak ediyorlar! Hepsine ayrı ayrı tebrikler!
Genel tabloya kısaca bakarsak 2017 Dünya Takımlar Şampiyonası'nda birinci sırayı son tur Polonya'yı Li Chao sayesinde yenen Çin alırken, ABD'yi 4-0 ile süpüren Rusya ikinci, Polonya üçüncü ve Hindistan dördüncü oldu. Kadınlarda ise son tur Ukrayna'yı yenen Rusya 16 puanla açık ara birinci olurken Çin son anda Ukrayna'yı geçerek 13 puanla ikinci sırayı elde etti.
Son turdaki eşleşmemizin talihsiz gidişatına gelince, ilk biten oyun dördüncü masadan geldi. Ünlü büyükusta Fedorov'un Giuoco Pianissimo seçimine karşı çok rahat oynayan Vahap, oyunu eşit ve hatta hem piyon yapısının biraz daha iyi hem de atının piyonu savunmak zorunda olan beyaz ata göre aktifliği nedeniyle belki hafif üstün olarak nitelendirebileceğimiz bir at oyunsonuna girdi. Partinin en ilginç anı Fedorov'un 42. Şd4? hamlesinden sonraydı:
Fedorov-ŞanalVahap 42…Ad7? yanıtını seçti ve oyun 43. Ad5 b6’dan sonra eşitlendi zira artık beyaz at aktif, siyah at pasif konumda. 42…Ab3! hamlesi ise Fedorov’u çok zorlardı; eğer beyaz 43. Şc4 oynarsa görmesi zor 43…Aa1!! kazanıyor! Ac2-e3 ve sonrasında şah kanadı piyonlarını tutmaya imkan yok. 43. Şe3’e işe 43…Şd6 ve beyaz at b6 karesinden kovulduktan sonra a piyonu düşecek. Eğer at şah kanadında piyon toplamaya giderse bu sefer siyahın b5 ve sonrasında a geçerini vezir çıkma fikirleri var! Kaçan bir şans ama yine de Vahap’tan tecrübeli bir büyükusta karşısında genel olarak son derece sağlam oynanmış güzel bir oyun daha.
Birinci masada Sicilya Savunması’na Alapin Varyantı ile cevap veren GM Solak, daha iyi bir piyon yapısına sahip olduğu sağlam bir konum elde etti. Her ne kadar siyah taşların aktifliği Zhigalko’ya yeterli karşı oyun sağlıyorduysa da Dragan’ın zaman sıkışmasına kadar partiyi berabereyi elinde tutarak oynadığı söylenebilir. Daha sonra hata yapan oyuncumuzun şahının kötü konumu çift kale finalini keskinleştirse de beyaz kalelerin aktifliğinin berabereye yeteceği açıktı. Zaman kontrolünden hemen sonra ikinci ve üçüncü masalarda piyon altta kale finallerini savunmak zorunda olan oyuncularımızın olan durumunu da dikkate alarak kazanca oynayıp oynayamayacağını düşünen ve diğer partilerin nasıl gelişeceğini de görmek isteyen Dragan bir süre bekledikten sonra oynayarak berabere yaptı. Birinci masada dünyaca ünlü oyuncularla başarılı bir şekilde mücadele veren oyuncumuza sonsuz tebrikler!
Emre Can beyazlarla hafif üstün bir konum elde etmek istese de Belarus’un 3. masası Kiril Stupak dikkatli bir oyunla hazırladığı 28…b5 sürüşünden sonra oyunu eşitlemeyi başardı. 32. hamlede Ka5 yerine 32. Şd3 oynaması GM Can’ın berabereye razı olmadığını gösteriyordu ancak siyah şahın beyaz geçere yakın olması bu piyon fedasını yeterince etkili kılmadı ve oyuncumuz piyon altta kaldı ancak aynı kanatta yer alan piyonlar dolayısıyla oluşan oyunsonu rahat bir şekilde berabereydi ve GM Can da berabereyi yaparken fazla zorlanmadı.
Turun bizim adımıza en endişe verici oyunu ikinci masadaki Kovalev-Yılmaz partisiydi. 19. Kxa4! kalite fedasını kabul ettikten sonra zor bir konumda kalan Mustafa rakibinin de kaçırdığı şanslar sayesinde partiyi eşitlemeye çok yaklaştı.30…Kxd8 ve sonrasında kaleleri değişerek vezi+at vezir+fil’e karşı finalini oynamak daha doğru görünüyordu ancak Vb6 ile açmazdan çıkmanın mümkün olması nedeniyle 30…Vxd8 de mantıklı görünen bir hamleydi ve Mustafa’nın seçimi oldu. Bu hamleden sonra vezir kırışımını zorlayan Kovalev kale+fil kale+at’a karşı finalini oynama şansı yakaladı ki her iki kanatta piyonların olduğu durumda bu final atı olan taraf için çok zor. Bazı kazanç şansları kaçıran Kovalev piyon önde ancak siyah kalenin aktivitesi nedeniyle berabere olması gereken bir kale finaline girmeyi tercih etti. Partinin en kritik anı 47. Kxa4’ten sonra geldi:
Mustafa’nın da oynadığı ve konumdaki en doğal hamle olan 47…Kxb2?! sonrası oyunsonu zor bir hal alıyor zira 48. Ka5+ ve siyah şahın geri atılması beyaza oyunda da oynadığı gibi kalesini üçüncü yataya koyup şahını ileriye oynama fırsatı veriyor. 47…Kd3+! ise daha kolay görünüyor 48. Şe2 Kxh3 sonrasında kalenin c3 piyonunu ve Kh2+ ile b piyonunu almak istemeyi aynı anda tehdit etmesi nedeniyle bağlı geçerler ilerleyemiyor, beyaz kale dördüncü yatayı terk ettiği taktirde ise siyah şah f4’e gelecek ve siyahın geçer veya g4’ü aldıktan sonra geçerleri olacak. Partinin devamında ise kalesi ile piyonlarını arkadan koruyan ve şahının da yardımıyla c-piyonunu süren Kovalev oyunu kazanmayı başardı. Yine de Mustafa için güzel bir turnuvanın geride kaldığını söyleyebiliriz ve inanılmaz bir seriye imza atan takımımızın her parçası gibi o da üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Tebrikler!
Millilerimizin yeni başarılarında görüşmek üzere!